Utmaningsmöte på Läkerol Arena
28/1, 2009 kl. 13:59Kris innehåller både möjligheter och hot, utmaningen är att ta tillvara möjligheterna! Svenskt Näringsliv bjöd in till ett inspirationsmöte på Läkerol Arena den 26 februari och över 200 företagare kom för att lyssna på landshövding Barbro Holmberg, äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, Korsnäs VD Christer Simrén och Bo Antoni, VD Sveriges Byggindustrier.
– Det måste vara bättre att bo i Hofors än i Marseille, sa Barbro Holmberg.
Vi har ett dynamiskt näringsliv med jobb inom många branscher, bra möjligheter att utveckla nya idéer, bra samarbete mellan kommuner och näringsliv.
Christer Simrén är VD på Korsnäs och bor i Bomhus, nära arbetsplatsen och de människor som arbetar där.
– Det gäller att ta vara på möjligheterna och långsiktigt göra det möjligt att utveckla både stora och små företag, sa Christer Simrén.
Det gäller att rida ut stormen och det kan vi göra genom att fortsätta att investera i utrustning och kunskap. Skogsindustrin är viktig för Sverige. Den omsätter cirka 148 miljarder varav 128 på export! Förädlingsvärdet är 38 miljarder och man sysselsätter 41 000 personer i Sverige. I Gävleborg har 12 procent jobb inom skogsindustrin jämfört med snittet för Sverige som är 3 procent. Korsnäs exporterar ca 90 procent av sin tillverkning och man omsatte 2007 7,5 miljarder. Företaget drabbades av melaminskandalen i Kina men den marknaden återhämtar sig.
– Skandal att man kan bete sig på det sättet, tyckte Simrén.
På Korsnäs arbetar man hårt för att minska både energiförbrukning och miljöbelastning. Man ligger i framkant på utvecklingen i branschen. Man arbetar också för ett mer effektivt utnyttjande av skogsråvaran så att mer kan användas som biobränsle.
– Det vi använder som biobränsle konsumerar lika mycket koldioxid under uppväxten som avges vid förbränningen, förklarade Christer Simrén.
Virkesförrådet växer i Sverige så det finns bra förutsättningar.
Eftersom skogsindustrin är en storförbrukare av elenergi och drabbas hårt av den prispolitik som de stora elbolagen bedriver.
– Jag är ingen förespråkare av regleringar men här måste det till en förändring, sa Simrén som också efterlyser en snabbare tillståndsprocess.
Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) kommer från Gnosjö och är väl bekant med den berömda Gnosjöandan. Maria Larsson vill därför att vi skall se mer på möjligheterna än på hoten i den rådande situationen. Men det är tufft för företag som är underleverantörer till bilindustrin.
– Men det är glädjande att allt fler vill starta eget, sa Maria Larsson.
Vi måste också besluta oss hur vi skall förhålla oss till globaliseringen eftersom den alltmer påtaglig. Vi måste sikta på att vara bäst i världen och då gäller det att ha flexibilitet, samarbete och uthållighet. Politikens uppgift är att se till att vi är väl rustade. Regeringen har hittills lyckats genomföra reformer och en expanderad budget med sparade medel. Genom att 185.000 fler har jobb sedan regeringen tillträdde har vi ett bättre utgångsläge att hantera lågkonjunkturen.
Maria Larsson tipsade de som är intresserade av energifrågan att titta på http://www.krafttag.nu.
När det gäller kapitalförsörjningen har regeringen bland annat gett företagen möjlighet att få uppskov med skatten. Den slopade förmögenhetsskatten gör också att mer kapital stannar i Sverige.
– Vår målsättning är också att ta bort 25 procent av regelverket som är en börda för företagarna, men det finns mer att göra, sa Maria Larsson.
Bo Antoni, som bodde i Gävle tills han var 19 år och som gått på Vasaskolan, är vd för Sveriges Byggindustrier. Bo ser många utmaningar för byggmarknaden i framtiden. Kollektivavtalen måste dock förändras för att byggbranschen inte skall hamna på efterkälken. Bostadsbyggandet beräknar man skall halveras till 18.000 bostäder 2009 medan lokaler har ökat något. Renovering och av ombyggnad av miljonprogrammets bostäder kan kompensera nedgången. ROT-avdragen kan också ge en del. Bo Antoni vill inte ha subventioner till byggindustrin utan föredrar i stället konkurrensneutrala och långsiktiga strukturåtgärder. Bo vill också se hårdare tag mot svartarbete och den ekonomiska brottsligheten inom branschen.
– Det handlar om branschens anseende och konkurrens på lika villkor, framhöll Bo Antoni.
Trygga anställningsvillkor, satsningar på hälsa och säkerhet och bildande av lokala fackklubbar mm skall göra byggbranschen mer attraktiv för dem som står inför yrkesvalet.
Just nu läggs stor energi på att förnya kollektivavtalen för byggnadsarbetarna. Ambitionen från arbetsgivarna är att få bort de tvingande ackordslönerna ur avtalet och istället att man kommer överens på företaget om villkoren.
– Vi behöver avtal som stödjer produktionsutvecklingen, avslutade Bo Antoni.
Deltagarna verkade styrkta av de positiva tongångarna när det gäller möjligheterna att utveckla regionen. Tyvärr förlorade Brynäs den efterföljande matchen mot MODO, men man kan inte få allt…
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!