Unikt fynd – nu i Sveriges Fängelsemuseums ägo
11/11, 2010 kl. 15:46Sveriges Fängelsemuseum i Gävle har nyligen kommit över ett originalbrev och ett foto av den dödsdömde fången Theodor Sallrot (1879-1900). Brevet är dedikerat till fångvaktmästaren Per Kristenson och hans hustru.
– Fyndet är unikt eftersom allt är i original, eftersom brevets innehåll speglar Sallrots känslor och tankar hans sista dagar i livet och eftersom fotot är det enda man sett på Sallrot, säger Katarina Kallings, museichef på Sveriges Fängelsemuseum.
-Fyndet är unikt eftersom allt är i original, eftersom brevets innehåll speglar Sallrots känslor och tankar hans sista dagar i livet och eftersom fotot är det enda man sett av Sallrot, säger Katarina Kallings
-Av de sex sist avrättade personerna i Sverige är det enbart Sallrot som skrivit ödmjuka tackbrev till fångvaktmästaren och till fängelsepersonalen. Att hans formuleringar och hans sätt och skriva också tyder på att han har förlikat sig med sitt öde är ju även det något som berör, säger hon
Brevet och fotot ägdes tills i somras av ett barnbarnsbarnbarn till Fångvaktmästaren Kristenson och det var en ren tillfällighet som gjorde att Sveriges Fängelsemuseum fick kännedom om dessa två.
- Jag var ute och googlade efter information om Sallrot då jag hittade ett inlägg som handlade om ett originalbrev och om ett foto av och på Sallrot. Jag lyckades få mailkontakt med skribenten och detta ledde sedan till att brevet och fotot skänktes till oss, säger Katarina Kallings.
Med brevet och fotot i sin ägo planerar nu Sveriges Fängelsemuseum att på ett eller annat sätt använda dem i en utställning. Men Katarina Kallings poängterar dock att:
-Fängelsemuseets primära uppgift är ju att sprida kunskap och kännedom om vår historia och genom att vi har lyckats rädda dessa dokument från att eventuellt försvinna vid en framtida bodelning har vi kunnat säkra materialets överlevnad till framtida generationer. Det är ett stort ansvar att förvalta, säger hon.
För mer info kontakta Museichef Katarina Kallings på telefon 026-654430 alt. via mail. info@fangelsemuseet.se eller läs mer på http://www.fangelsemuseet.se
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!