Sjuka av kloret i vattnet
14/12, 2010 kl. 18:54Flera Östersundsbor har den senaste tiden fått besvär med bl.a. hudirritationer. Vattnet både luktar och smakar mer klor än normalt. Detta beror på att Östersunds Tekniska förvaltning höjt klorhalten i det kommunala vattnet med 50%. Åtgärden är mer eller mindre verkningslös mot tarmparasiten som är resistent mot klor. Effekter har inte låtit vänta på sig, då flera kommuninnevånare fått besvär och allergiska reaktioner.
På Smittskyddsinstitutets hemsida finns information om att Cryptosporidium är mycket tålig mot klor. Detta bekräftas av att det på andra platser i landet tidigare har förkommit ett par infektionsutbrott i samband med att människor badat i klorerade bassänger och ändå blivit smittade av tarmparasiten.
Klorhalten höjd med 50%
Trots kunskapen om att Cryptosporidium inte dör av klor har ändå ansvariga för vattnet i Östersund valt att höja klorhalten. Anledningen är enligt Håkan Sandström på kommunens Tekniska förvaltning att höjningen är ett led i bekämpningen av tarmparasiten. Han bekräftar att klorhalten höjts från normala 0,4 ml/liter till 0,6 ml/liter, och.är väl medveten om att kloret inte har någon större effekt på parasiten,
Råd från Livemedelsverket
Håkan Sandström berättar att representanter från Livsmedelsverket har gett Östersunds kommun rådet att höja klorhalten, och det rådet har man följt. Han bekräftar att klor inte ”biter” särskilt bra mot Cryptosporidium, men förhoppningen har varit att det är bättre att göra en sådan åtgärd än ingenting alls. Som lekman kan det te sig märkligt att ett statligt verk ger ett råd som enligt ett annat statligt institut är verkningslös.
UV-ljus bäst
Håkan Sandström informerar att man dock har vidtagit andra åtgärder i kampen mot Cryptosporidium. I väntan på att UV-systemet kan tas i bruk har även ozonhalten vattnet höjts. Ozon som är en naturlig växthusgas, används allt oftare i vattenreningsverk då det har en desinficerande effekt. Gasen medverkar till en oxidering som förstör cellmembranet på tarmparasiten som är ett encelligt urdjur.
De mest effektiva sätten att ta död på Cryptosporidium är förutom kokning av vattnet att avdöda den med hjälp av ultraviolett ljus.
UV-aggregat
Personal på Minnesgärde reningsverk jobbar ”dygnet runt” med installationen av det stora UV-systemet som köptes in från Katrineholm. Enligt Håkan Sandström är det ännu oklart när den kan tas i bruk för att rena kommunens vatten. UV-ljuset påverkar tarmparasiten i dricksvattnet genom att det förstör dess DNA, så de dör eller inte kan föröka sig.
Vattenrenare tar bort klor och parasiter
För privatpersoner och mindre enheter finns det mycket effektiva vattenreningssystem med
*Ultraviolett ljus som dödar tarmbakterier så man slipper bli sjuk
* Patenterat kolfilter som reducerar kloret i vattnet med 98,9% så man slipper lukt, smak och otrevliga hudirritationer
Fakta om klor
Grundämnet klor med den kemiska beteckningen Cl är giftig i höga doser och användes under första världskriget som stridsgas. I syreföreningar används klor ofta som desinfektions- och blekmedel men kan ge upphov till cancerogena biprodukter i sällsynta fall. Den som fått besvär av de förhöjda klorhalterna i vattnet ombedes ringa till Östersunds vatten på telefon 143302
Ewa Alpmark
http://www.rentvattennu.info
0737-753091
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!