Lasse hjälper både behövande och miljön
11/12, 2014 kl. 23:59I snart tre år har Lasse Wennman med sitt projekt Matakuten åkt runt i Gävle med omnejd och delat ut bröd till 500-600 personer i veckan som inte haft råd att själva köpa det. Det är bröd som matbutikerna annars skulle ha kastat.
Jag träffar Lasse i samband med att han blev utsedd till Vardagshjälten av affärsnätverket effect plus+ och höll ett uppskattat föredrag om sin verksamhet på Grand Elite Hotel i början av december.
Hur kom du på idén att starta Matakuten?
– Jag träffade en kompis som kör brödbil. Han berättade då att det slängs en stor mängd bröd som inte har något bäst före datum bara för att konsumenterna alltid tar det färskaste brödet. Jag såg då dels en möjlighet att mätta många hungriga magar, men också att motverka att fullt ätbart bröd hamnade på avfallsberget.
De första två åren arbetade Lasse helt ideellt med verksamheten som hela tiden växte men när både den egna bilen och orken tog slut var det många som som ville ställa upp. Bilbolaget ställde upp med allt större bilar och Gästrike Återvinnare beslutade sig för att projektanställa Lasse då han ansågs vara toppen på avfallsberget.
– Matakutens verksamhet är behjärtansvärd och ligger helt i linje med Gästrike Återvinnares mål att förebygga avfall, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare. Den miljöpåverkan som maten ger upphov till under sin väg från jord till bord sker helt i onödan om maten ändå slängs i slutändan. Maten Lasse får tar till vara jordens resurser och kommer till glädje och nytta istället för att bli kompostjord.
Hur många är ni som jobbar med Matakuten?
– Under de två första åren var jag helt själv men nu är det 3-4 personer som hjälper till med sortering av kläder, ompaketering av bröd och mat. Jag är väldigt glad för detta, säger Lasse.
Vad är det mest tillfredsställande i det här arbetet?
– Det bästa är ju att möta och fylla någons behov, att veta att den familjen har bröd på bordet. Att jag också kan ha detta som mitt jobb är ju också väldigt tillfredställande.
Matakuten samarbetar idag med ett tjugotal givare och har cirka 2000 mottagare varje månad. Dagligen transporteras 10 till 15 säckar innehållande främst bröd men även en del andra förbrukningsvaror som kan ha skadade förpackningar eller på annat sätt inte passar in i det ordinarie konsumtionsledet. Ibland hämtar de även upp sallad och mat från restauranger. Lasse poängterar vikten av att ingenting får säljas utan det här är en service mot den fattigdom som tyvärr finns i samhället idag.
Vad hoppas du kunna uppnå i framtiden?
– Det är att Matakuten blir en fullt ut integrerad del i det sociala hjälparbetet i Gävle och i andra städer. Jag hoppas också att Matakuten kan påverka butiker, restauranger och familjer till en miljövänligare och mer genomtänkt hantering av livsmedel.
Miljönärmärkning för öka medvetenheten om hållbar konsumtion
Mängden sopor ökar hela tiden och det är inte hållbart. Om det skulle fortsätta så här skulle Sverige ha dubbelt så mycket sopor år 2030. Genom att utse ”Miljönärer” vill avfallsbranschen öka medvetenheten om hållbar konsumtion och göra det till en god vana. En miljönärmärkning betyder att man på något vis främjar återanvändning, reparation, lagning eller utlåning. I samband med Miljögalan i Gävle utses Sveriges första Miljönär och det är första steget i en kampanj som kommer pågå i Sverige i flera år.
Vill du att ert företag också blir Miljönär-märkt?
Om du har en verksamhet kan även du söka för att bli utnämnd till Miljönärvänlig hos Avfall Sverige. Utnämnda Miljönärvänliga verksamheter premieras att använda symbolen och kommer finnas med på en speciell hemsida. Symbolen ska vara en kvalitetsmärkning för hållbar konsumtion.
Hur gör man när man vill vara miljösmart?
Konsumera smart gör du genom att köpa kvalitet, hyra, laga och köpa second hand, konsumera upplevelser, planera sina inköp. Det handlar inte om att sluta konsumera, utan att konsumera smart för miljöns skull.
Varför ska vi minska mängden sopor?
Betydligt mindre material behöver produceras när vi använder saker, kläder och mat som redan finns. Det är i produktionen som den största miljöpåverkan sker. Det finns ofta en besparing för miljön när man använder saker länge. Att minska avfallet är det bästa enligt EUs avfallshierarki.
Se film om Lasse och matakuten här: https://www.youtube.com/watch?v=M-JPklN-Pe4
För mer information se:
http://gastrikeatervinnare.se
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!