Landshövdingens första 100 dagar – Per Bill har ordet
9/11, 2015 kl. 22:34Som efterträdare till Barbro Holmberg utsågs Per Bill till landshövding i Gävleborgs län och hans förordnande började den 1 augusti 2015 och gäller till den 31 juli 2021. Per Bill har varit riksdagsman för moderaterna sedan 1994. Den 9 november besökte Per Bill Gävle-Brynäs-Tre-Ankares klubbmöte för att berätta om sina 100 första dagar på det nya ämbetet.
Per Bill vill att Länsstyrelsen sak vara en öppen och transparent myndighet för att länsborna ska kunna hänga med i vad som händer. Per Bills pappa kommer från Hudiksvall och där tillbringade han delar av sina första 20 somrar. Pappa är idag 84 år och pensionerad professor. – Men jag valde en annan bana och läst grön biologi på Universitetet i Uppsala, där jag är uppväxt, sa Per Bill. Men jag sadlade om och doktorerade i medicin.
Per Bill arbetade några år i USA som forskare men flyttade tillbaka till Sverige och ett jobb på ett biotekniskt företag i Huddinge. – Ledarskap intresserade mig och för att få bättre möjligheter till karriär anmälde jag mig till en MBA-kurs på Handelshögskolan i Stockholm, sa Per Bill. Jag kom samtidigt in i riksdagen men läste krusen parallellt med riksdagsarbetet, det blev många turer på cykel det året!
Hans första utskottspost blev i finansutskottet, tillsammans med Fredrik Reinfeldt som också var relativt ny i riksdagen. Lars Tobisson (m) höll reda på ungtupparna och kollade deras motioner innan de fick lämnas in.
– Tobisson var ganska sträng och rättade även stavfel och meningsbyggnadsfel, sa Per Bill.
Det blev totalt 21 år i riksdagen varav 3 år som vice ordförande i Näringsutskottet, 8 år som vice ordförande i KU och ett avslutande år som ordförande i Kulturutskottet.
– Kan konstatera att Gävle slår Uppsala när det gäller kultur och idrott, sa Per Bill. Tyvärr missade mitt lag Sirius att kvala sig upp till allsvenskan men 2017 hoppas jag vi får se derbyn mellan Sirius och Gefle IF i högsta serien!
Per Bill erbjöds att bli landshövding i södra Sverige men barnen var små och efter en del gråt och tandagnisslan för at de inte ville flytta tackade han nej.
De två yngsta barnen går i Kunskapsskolan och trivs så bra i Gävle att de helst stannar kvar ”hemma i Gävle” när de ska hälsa på släkten i Uppsala. – Jag förberedde mig för mitt nya uppdrag genom att studera förutsättningarna och kunde konstatera att Gävleborg visar sämre siffror än Uppsala Län när det gäller flera områden som arbetslöshet, utbildningsnivå med mera, sa Per Bill. Men våra tonåringar sa att jag skulle se det positivt eftersom ” du ju kan inte sabba något”.
Per Bill kom fram till att den största skillnaden handlar om Jantelagen, som verkar stark i Gävleborg, samt at man inte verkar var så stolt över sitt län. – Ska man kunna åstadkomma förändringar behöver man ha sjukdomsinsikt för annars går det inte, sa Per Bill. Men jag får en känsla av Gävleborgarna i alla fall vågar vara mer och mer stolta.
Per Bill har besökt både företag och kommuner i länet.
– Små och medelstora företag ser möjligheter och de blir ju allt viktigare för jobben när storföretagen effektiviserar och drar ner på personal.
När Per Bill blir intervjuad brukar han få frågor vilket som är bäst, till exempel bandy kontra hockey eller GIS kontra papperstillverkning.
– Det är ju omöjligt att svara på, båda varianterna är ju lika viktiga för oss, sa Per Bill.
Landshövdingen har tre olika roller i sitt uppdrag:
1. Myndighetschef för dryg 170 anställda på Länsstyrelsen och med en omsättning på 100 – 1500 miljoner kronor, beroende på hur man räknar
2. Högsta samordnare för statens bolag och andra myndigheter i länet
3. Främjanderollen eller ”klippa-band-rollen”
– För mig är det viktigare at knyta band än att klippa dem, sa Per Bill.
Vår nya landhövding har också haft flera samtal med Barbro Holmberg och konstaterar att de tycks ha samma prioriteringar på jobbet.
– Det gäller att skaka på ketchupflaskan och var ihärdig så kommer det ut så småningom, sa Per Bill. Vi ska inte riva hus, vi ska bygga dem!
Trots att länet drabbats av flera stora varsel är vi fler sysselsatta nu än i början av året! Upplevelseindustrin har bland andra branscher bidragit till det.
– Växbo Lin, Mackmyra Whisky och många andra bjuder på upplevelser när man besöker dem, sa Per Bill. Dessutom blir det allt fler lokala matproducenter och de både kan och ska ta bra betalt för sina fin varor.
När det gäller den nästan kaosartade flyktingsituationen är Per Bill stolt över att Gävleborg har tagit emot flest per invånare i hela Sverige.
Det tycker jag vi har all anledning att vara stolta över!
Länsstyrelsen och andra statliga myndigheter och bolag i länet ska dra sitt strå till stacken genom att erbjuda praktikplatser och sommarjobb. Per Bill tyckte också att det är bra att Rotary är med och bidrar i projektet ”Från vision till verkstad”.
Det var fler närvarande än vanligt och alla verkade nöjda med vår nya landshövding. Det har ju bara gått 100 dagar och det är hela 2090 dagar tills vi kan summera Per Bills gärning som landshövding. Han verkar veta vad som behöver göras, så man får hoppas att vi Gävleborgare ställer upp på det!
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!