Konsten att söka projektfinansiering
29/4, 2009 kl. 15:09Det finns gott om idéer om hur Gästrikland kan utvecklas i stort och smått. En del av dessa idéer behöver finansiering för att kunna förverkligas och en möjlighet är att söka offentligt finansierade projektmedel. För många är detta en okänd värld som kan verka skrämmande, men det finns grundläggande tips att ta till sig.
Ett projekt har större möjligheter att nå goda resultat om det är förankrat med andra som kan bidra till och påverkas av projektet, så bjud in till dialog och samarbete redan i planeringsstadiet. För att skapa gemensam struktur bör ni skriva en projektplan där det framgår:
• vad som ska göras, varför, av vem, när och hur
• vilka kostnader som finns och hur dessa ska finansieras
• vilka risker det finns i ert projekt och hur ni ska undvika dessa
• vilka konkreta, mätbara resultat ni vill uppnå och hur de ska förvaltas efter projektets slut
Projektplanen är ofta också obligatorisk att lämna in om du söker finansiering. Många tror att en projektplan som ska skickas in tillsammans med en finansieringsansökan måste ha en viss längd eller skrivas på ett omständigt akademiskt språk. Min rekommendation är istället att vara enkel, kortfattad och kärnfull. Tänk på att det är en eller flera personer som ska läsa igenom den och de ska utan problem kunna förstå projektet och vilken nytta detta skulle skapa även om de inte är experter inom just ert område.
Vad kräver finansiärerna vid ansökan?
Projektfinansiärer har ofta olika regelverk och prioriteringar vid urval av projekt. Vanligt är att varje finansiär har egna ansökningsblanketter som ska användas och att projektbeslut tas vid ett antal fastslagna tillfällen varje år. Hur mycket pengar en enskild finansiär kan bidra med varierar men ofta kräver de medfinansiering i form av kontanter (offentliga eller privata) eller ideella arbetsinsatser. Det är inte ovanligt att det tar tid att få ett formellt beslut på sin ansökan, lämna därför in ansökan i god tid innan projektet ska genomföras. Information om vad som gäller hittar du på finansiärernas hemsidor. Ett tips är att ta kontakt med finansiären innan ansökan skrivs klart, på det viset kan du få värdefulla tips som gör att du slipper göra tidsödande misstag.
Vanliga fallgropar
Alla projektansökningar blir inte beviljade finansiering, detta kan självklart ha många orsaker men du har alltid rätt till att få en motivering. Ibland beror det på att din ansökan inte är fullständig eller att projektet inte ryms inom finansiärens regelverk, budget och prioriteringar. Vanliga fallgropar i en ansökan är annars att:
• projektnyttan är otydligt beskriven eller för liten i förhållande till kostnaden
• att projektet bedöms konkurrera med existerande privatfinansierade affärsverksamheter
• att ”projektet” bedöms vara normal drift
Tips på källor till projektfinansiering:
Leader Gästrikebygden
Region Gävleborg
Länsstyrelsen Gävleborg
NUTEK
Kommunerna
Landstinget
Boverket
Sparbanksstiftelsen
Allmänna arvsfonden
Gästriklandsfonden
Ungdomsstyrelsen
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!