INTERPELLATION Till landstingsstyrelsen ordförande Ann-Margret Knapp
19/5, 2010 kl. 10:56Ang. hyreskostnader för patientföreningars utnyttjande av sjukhusens tempererade träningsbassänger
Motsvarande föreningar i Gästrikland fick däremot betala hyra för att sjukhusen skulle upplåta bassängerna. För att uppnå rättvisa mellan föreningarna i de båda landskapen fick föreningarna i Gästrikland ett landstingsbidrag på 600 000 kr/år för att täcka utgifterna för bassänghyran.
Från den 1 januari 2010 fördelades detta bidrag på alla ovan nämnda föreningar i hela länet, vilket för Gästrikeföreningarnas del innebar en halvering av bidraget. Fördelningen av pengarna grundas på antalet vattengympande medlemmar per förening. Samtidigt beslöts att ta ut en bassänghyra på 595 kr/tim, av samtliga föreningar som utnyttjar bassängerna.
Effekten har blivit att det landstingsbidrag som utbetalas till föreningarna är långt ifrån tillräckligt för att föreningarna skall kunna utnyttja bassängerna i den omfattning som behövs för en tillfredsställande rehabilitering.
Som bakgrundsfakta kan noteras att föreningarna använder bassängerna enbart under tider de inte utnyttjas av sjukhusens egen personal i deras ordinarie arbete och blockerar därmed inte sjukhusets övriga verksamhet. Dessutom använder föreningarna egna ledare, vilket innebär att landstinget inte drabbas av några extra utgifter, förutom marginella kostnader för varmhållning, vattenrening och slitage.
Därutöver kan man med fog hävda att den rehabiliterande verksamhet som patientföreningarna driver i sjukhusens bassänger, måste innebär en faktisk kostnadsbesparing för landstinget, även om man skulle drista sig att bortse från rena hälsovinster för föreningarnas medlemmar.
Konsekvenserna av den förändring som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att de patientföreningar som utnyttjar bassängerna får göra stora egna utlägg för att kunna bedriva sin verksamhet.
De ekonomiska effekterna slår inte lika för de fyra föreningarna. Vissa föreningar drabbas hårdare än andra. Men för att belysa problematiken utgör DHR och Reumatikerföreningen i Hudiksvall/norra Hälsingland tillräckligt klargörande exempel.
Enligt uppgift är DHR:s andel av 2010 års landstingsbidrag 7 000 Kr, medan bassänghyran för 2010 uppgår till ca: 17 850 Kr. Föreningen får alltså betala 10 850 Kr ur egen kassa i sitt rehabiliteringsarbete.
Reumatikerföreningens andel av landstingsbidraget är 29 700 Kr, medan kostnaden för bassänghyran, enbart under ”vårterminen” uppgått till 49 000 Kr. Föreningen får alltså ur egen kassa betala över
19 000 Kr enbart för ”vårterminen”. Därtill kommer naturligtvis hela kostnaden för ”höstterminens” vattengymnastik.
Vi kristdemokrater anser att detta är ett tydligt exempel på profit på utsatta människors rehabiliteringsbehov.
För att föreningarna långsiktigt skall kunna erbjuda vattengymnastik till sina medlemmar har de två val. Antingen tvingas föreningarna att med egen uppfinningsrikedom se till att skapa inkomster som täcker kostnaderna, eller så tvingas de att höja medlemsavgiften till nivåer som skulle innebära att många medlemmar av ekonomiska skäl skulle tvingas avstå från att delta.
Effekten skulle naturligtvis bli att endast de mest välbeställda skulle ha tillgång till bassängerna.
Därmed skulle de rehabiliterande effekterna avta eller helt utebli för mindre bemedlade personer, vilket i sin tur kommer att generera ytterligare kostnader för sjukvården.
Mot bakgrund av ovanstående anser vi kristdemokrater att landstingsstyrelsens ordförande är skyldig landstingsfullmäktige svar på följande frågor:
• Anser Landstingsstyrelsens ordförande att det är rimligt att ovan nämnda patientföreningar skall betala en bassänghyra, som vida överskrider landstingsbidraget, för att deras medlemmars behov av vattengymnastik i tempererade bad skall tillgodoses?
• Avser Landstingsstyrelsens ordförande att se till att vidta åtgärder för att föreningarna, kostnadsfritt, eller till självkostnadspris, skall få tillgång till de tempererade baden på länets sjukhus?
Kent Sjöberg
Kristdemokraterna
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!