Hur vi kan öka tryggheten
5/1, 2018 kl. 15:56Nidingsdåd som bilbränder, överfall, stenkastning mot polis och räddningstjänst mm har även nått Gävle och skapat otrygghet. Den 3 januari besökte därför Lars Beckman, riksdagsledamot (M), tillsammans med Anders Jansson, ordförande i Moderaterna Gävle, och Birgittha Bjerkén, kommunfullmäktigeledamot (M), säkerhetsföretaget AVARN Security i Gävle för samtal och samråd om hur man kan öka tryggheten i Gävle kommun.
- Jag har i flera frågor till ansvariga statsråd ställt frågan om inte regeringen borde ta ett ekonomiskt ansvar för att finansiera trygghetsskapande ordningsvakter i Sveriges kommuner i avvaktan på att utbildade poliser kan komma på plats, men tyvärr har regeringen S/Mp valt att inte ta till sig av mina förslag, säger Lars Beckman i en kommentar till dagens besök hos Avarn. Men självklart kommer jag att fortsätta driva frågan i Sveriges Riksdag.
Lars Beckman tycker inte att det är rimligt att så många Gävlebor känner otrygghet och att utvecklingen när det gäller vissa brott har ökat kraftigt under de senaste åren.
- Behovet av stora trygghetsskapande insatser har ökat och då måste man använda samhällets alla tillgängliga resurser, säger Lars Beckman. Antalet avgångar från polisen (tabell 2) har ökat kraftigt jämfört med tidigare år vilket visar att det inte finns någon snabb lösning på poliskrisen om vi inte vidtar extraordinära åtgärder.
Vid mötet hos AVARN Security deltog Olof Wikblom, distriktschef Gävle/Dalarna, och Lars Göransson, gruppledare.
– Det viktigaste är att komma igång med mer förebyggande åtgärder och att bygga broar mellan människor, sa Lars Göransson.
De områden som i dagsläget har mest problem i Gävle är Nordost, Sätra och Andersberg.
- Ett trygghetsråd behöver bildas så snart som möjligt med representanter för polis, räddningstjänst, bevakningsföretag och socialtjänsten, föreslog Olof Wikblom.
Många av förövarna är bara 11 till 12 år gamla, vilket gör att Socialtjänsten behöver vara närvarande.
– Det måste också bli konsekvenser för de individer som beter sig illa, sa Lars Beckman. Vilka konsekvenserna kan bli måste vi diskutera så att det blir rätt.
Det behövs många åtgärder för att komma tillrätta med de här problemen, till exempel fler trygghetsskapande kameror. Idag är kamerorna alldeles för få trots att det visar sig att de ökar möjligheten att både förebygga och utreda den här typen av brottslighet. Till och med regeringen har tagit till sig av kritiken från polis och opposition och har gett uppdrag till en utredning, som bland annat ska se över möjligheterna för polisen att kunna sätta upp kameror utan att behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen.
Film från besöket: https://www.facebook.com/lars.beckman.9/videos/1970340123006496/
RUT-rapporten om trygghet: http://www.svenskpress.se/wwwdocs/_common_media/user_files/578/85.pdf
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!