Hur företagare påverkas av den nya budgeten
5/12, 2008 kl. 14:00Just nu är vi så mitt uppe i finanskris och lågkonjunktur att vi nästan glömt bort att det snart är dags för riksdagen att anta den budget som regeringen lade fram i september. Torbjörn Spector, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, var därför inbjuden till lunchmötet den 3 december på Gävle Golfklubb för att ge sin syn på hur de nya skattereglerna påverkare företagare. Arrangörer för lunchmötena är Gävle affärsnätverk i samarbete med Svensk Handel, Sveriges Byggindustrier och Teknikföretagen.
Budgetpropositionen för 2008 innehåller reformer för 32 miljarder, netto eftersom det handlar både om skattelättnader och dito höjningar. 15 miljarder av reformerna läggs på steg tre i jobbskatteavdragen, vilket innebär totalt max 1 500 kr/månad lägre skatt. Brytpunkten för statlig skatt höjs till 31 700 kr/månad. Värnskatten blir kvar oförändrad, trots att den totalt inte ger så stort tillskott till statskassan, bara 0,2 procent av den totala skatten.
Företagspaketet är värt 16 miljarder och innehåller sänkning av arbetsgivaravgiften med en procentenhet samt sänkt bolagsskatt med 1,7 procentenheter. 3:12-reglerna ändras något med dels höjt schablonbelopp och sänkt krav på företagarens lön. Problemet för hur man skall hantera lönen för delägare kvarstår däremot att lösa.
Det kommer också att bli förenklingar när det gäller direktavskrivning. Inköp för upp till ett halvt basbelopp, för 2009 hälften av 42 800 kr eller 21 400, kan därför skrivas av direkt som en kostnad i bokföringen.
Begränsningarna för ränteavdrag har kommit till på förslag av tjänstemän på Skatteverket. Man tror att internationella företag låter egna bolag i länder med förmånlig bolagsbeskattning låna ut pengar till egna bolag i länder som Sverige där bolagsskatten är högre. Enligt Torbjörn Spector handlar det totalt om relativt små skattepengar. Bolagsskatten inbringar totalt knappt 100 miljarder till skattekassan.
– Det mesta är bra utom att sänkningen av både arbetsgivaravgiften och bolagsskatten blev så blygsam, sa Torbjörn Spector.
De totala skatteintäkterna 2008 blir ca 1 512 miljarder och man kan se på bilden, Skattestrukturen 2008, hur de fördelas. Den nu avskaffade förmögenhetsskatten gav som mest fem miljarder skattekronor, ungefär 0,3 % av totalen.
Den totala skatten är ca 49 % av BNP (bruttonationalprodukten), vilket är mycket högt i ett internationellt perspektiv. Torbjörn menade att vi tyvärr inte får så mycket mer välfärd för pengarna. Det kunde man visa i en internationell undersökning för några år sedan: Skillnaden i skatt gav inte motsvarande skillnad i välfärd.
Torbjörn Spector sammanfattade alliansregeringens positiva skatteåtgärder:
+ Slopad förmögenhetsskatt (under stor vånda)
+ Flera förbättringar av 3:12-reglerna (men en del återstår)
+ Jobbskatteavdraget, hittills 68 miljarder
+ Sänkt arbetsgivaravgift, 15 miljarder netto
+ Förlängd momsperiod för små och medelstora företag
+ Sänkt bolagsskatt, 1,7 procentenheter
+ Avdrag för hushållsnära tjänster, mm
Men det finns också problem kvar att lösa:
- Bolagsskatten för hög
- Ränteavdragsbegränsningen
- Arbetsgivaravgiften behöver sänkas ännu mer
- Skattehöjningar på CO2, diesel, kärnkraft, trafik, fackföreningsavdrag, personaldator, tobak, pensionssparande (totalt ca 15 miljarder)
- Omfördelad fastighetsskatt, företagsägda fastigheter borde bara beskattas via bolagsskatten (när de bidrar till företagets vinst)
Torbjörn Spector avslutade med följande tänkvärda ord: ”Man skall inte sänka skatten för att minska intäkterna utan för att ekonomin skall fungera bättre.”
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!