Coronapandemin har slagit extra hårt mot äldre, som det senaste året har fått uppleva extrem isolering. Redan innan pandemin uppgav 300 000 personer i Sverige att de känner sig ensamma, störst var problemet bland de äldre. Siffror från SCB visar att var tredje person som är äldre än 65 år bor ensam. I gruppen som fyllt 75 år är det över tio procent som är det man kallar för socialt isolerade, vilket betyder att man bor ensam och inte träffar anhöriga, vänner eller bekanta mer än någon gång i månaden. 
 
– Vi blir allt äldre i Sverige. Det är förstås i grunden något alldeles fantastiskt, men med en allt större äldre befolkning kommer också nya problem. Ensamhet är ett av de största. Jag hoppas att vårt arbete i kommissionen kan bidra till att lyfta frågan, men också snabbt kunna bidra till förändring. Ingen ska ha ingen, säger Amelia Adamo, ordförande för Ensamhetskommissionen. 
 
Ensamhetskommissionen är en politiskt obunden satsning som ska jobba brett med problematiken. Ledamöterna har tillsammans både insyn och möjlighet att påverka och engagemanget är stort. Kommissionen kommer att utreda och föreslå konkreta åtgärder och insatser. Det handlar om att kartlägga ensamheten, öka medvetenheten om problemet och ta fram policy och förbättringsförslag. Kommissionen kommer att leta efter goda exempel och arbeta med att sprida dessa. Målet är att på sikt minska ensamheten bland Sveriges äldre genom konkreta kampanjer och insatser. 
 
– Ofrivillig ensamhet var ett problem redan innan pandemin och ett år med distansering och restriktioner har lagt ytterligare sten på bördan. Doros kärnverksamhet är att skapa en tryggare och bättre vardag för seniorer genom teknik. Vi ser behoven och genom att starta kommissionen hoppas vi kunna bidra ännu mer. Vi är glada att få skapa en plattform för de namnkunniga ledamöterna att kunna ta tag i frågan om ensamhet på bred front, säger Carl-Johan Zetterberg, VD på Doro och initiativtagare till Ensamhetskommissionen.

Varför engagerar du dig i frågor om äldres ensamhet?
– Jag tycker att ensamhet är ett själssår som ingen ska behöva känna och jag tänker att det är viktigt att vi börjar prata mer om det, säger Amelia Adamo, en av Sveriges mest kända journalister som står bakom en rad framgångsrika magasin och projekt.
 
 
Ensamhetskommissionen består av följande personer:
Amelia Adamo (ordförande), journalist
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
Lars Stjernkvist, fd kommunalråd i Norrköping och fd partisekreterare (s)
Ingmar Skoog, professor i psykologi och föreståndare för Agecap (Centrum för åldrande och hälsa), Göteborgs universitet
Carl-Johan Zetterberg Boudrie, VD Doro

Läs mer på ensamhetskommissionen.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Charlotte Henriksson
charlotte.henriksson@gullers.se
+46 70 3000 172

Carl-Johan Zetterberg Boudrie
carl-johan.zetterberg@doro.com
+46 703-358449

 

Artikeln är publicerad i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med svenskpress.se.