Vasaloppsveckan är lite som slutet på vintern och början på våren. Mars bjuder på längre dagar och varmare vindar, och i april väller ljuset in och då jublar en del och får ny ork.

Men för vissa kan omställningen från vinter till vår bli svår. Den biologiska klockan hänger inte riktigt med. Då kan du känna dig hängig, orkeslös och nedstämd. Tröttheten landar i både kropp som sinne.

Vårdepressioner finns knappast runt ekvatorn eller i södra Europa. Där är dag och natt nästan lika långa året om. Det starka ljuset kan bli så överväldigande att insidan inte hinner med. Och just därför är årstidsbundna depression desto vanligare här uppe på våra breddgrader.

VAD FINNS FÖR HJÄLP ATT FÅ?

Men visst vore det väl skönt om du kunde njuta av våren som alla andra. Att ha energi och ork att träffa folk och vara utomhus istället för att dra sig undan och sitta hemma och deppa.

Drabbas man av en vårdepression går den över ganska snabbt, ofta efter en månad eller två. För det vet man eftersom kriterierna för vårdepression bland annat är att den är återkommande.

Men du kan hjälpa hjärnan att handskas med det starka ljuset. Det här är exempel på tre örter som verkar i hjärnan:

  1. Rosenrot är vad man kallar för adaptogen. Den är som en antistressvitamin som ger ork, energi och glädje. Den som är trött känner sig piggare och är du speedad och uppe i varv så sänker den stressen. Du kan må bättre ganska snabbt och lägger du till rysk rot, som har en snabb effekt, kan du känna dig piggare samma dag.
  2. Johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, noradrenalin och dopamin. Hormoner som styr ditt välbefinnande. En kur med johannesört redan nu kan ge en mjukare väg genom våren. Effekten av johannesört brukar märkas redan efter två veckor.
  3. Saffran är mest känt som en krydda i lussebullar och förstås inom matlagning. För 300 år sedan noterade botanikern Carl von Linné att saffran muntrar sinnet. Kanske visste han att den exklusiva kryddan använts att bota depression i orienten i flera hundra år men även inom den kinesiska traditionella medicinen.

Alla tre örterna är ett naturligt alternativ till antidepressiv medicin som ofta för med sig oönskade biverkningar.

3 bra produkter vid nedstämdhet:

Saframyl

Hypermin

Adapt anti stress