Core Rehab jobbar mot beroende
27/5, 2019 kl. 00:00Missbruk och beroende – av droger, spel etc. – kostar på för den som drabbas personligen men drabbar också omgivningen, det vill säga familj, arbetskamrater, arbetsgivare, släkt och vänner. Även arbetsgivarna har i dag ett rehabiliteringsansvar fastställt genom lagstiftning. Enligt socialförsäkringsbalken ska arbetsgivaren vidta åtgärder som behövs för en effektiv rehabilitering. För att få veta mer bjöd Gävles Företagarföreningar in Peter Nordlöw, Core Rehab, till ett frukostmöte för att berätta på hur rehabiliteringsbehandlingen fungerar. Mötet ägde rum i Gaasklockornas restaurang den 23 maj.
Peter Nordlöw inledde med att berätta om Core Rehab, som han startade 2000.
- Core Rehab är ett företag som specialiserat oss på beroendefrågor, riktat till arbetslivet och vi har utvecklat ett arbetslivsinriktat koncept, som verkligen fungerar, sa Peter Nordlöw. Vi finns med som en resurs i hela processen från det första samtalet men också som chefsstöd tills rehabiliteringen är fullföljd.
Det börjar med en utredning som ligger till grund för hur rehabprocessen ska utformas.
- Vi jobbar systematiskt med att skapa en arena där vi koordinerar roller, återkopplingsformer och ger arbetsgivaren insyn i hur processen kommer att se ut, sa Peter Nordlöw.
Programmet inleds med en primärbehandling som tar 14 veckor med 3 halvdagar i veckan.
Därefter eftervård i cirka 40 veckor och den är indelad i fyra faser. Anhörigprogrammet pågår i 8 veckor med en dag i veckan.
- Vi utbildar i beroendelära, talar om tidiga tecken, policy och handlingsplan, ledarskap och förändringsarbete med mera, sa Peter Nordlöw. Även arbetsgivaren deltar i utbildningen för att få insyn men också utbildning.
Som ett extra stöd i en rehabprocess erbjuds också enskilda samtal, krissamtal, coaching etc. för både partner och familj.
- Beroendet berör i olika grader alla områden hos den som drabbas, sa Peter Nordlöw. Hjärnans belöningssystem omstruktureras och skapar en biokemisk obalans vid avhållsamhet från drogen.
Tankestrukturer, värderingar och beteenden anpassas till den livsstil som drogrelationen kräver.
- Drogen uppfyller sociala funktioner i relation till den omgivande miljön, sa Peter Nordlöw. Beroendet är starkare än personens egna värderingar och gränsen för det acceptabla flyttas fram. – Målet med rehabiliteringen är att skapa en långsiktig och hållbar livsstilsförändring.
– För att man ska lyckas bli kvitt sitt beroende behövs en plan där man definierar problemen så att personen förstår att det är allvar, sa Peter Nordlöw. Målet är att hitta en livsstil som gör att man kommer bort från beroendet.
Om man misstänker att en anhörig, kompis eller arbetskamrat har ett beroende är det viktigt att man kopplar in erfarna människor som vet hur man kommer tillrätta med problemen.
Text och foto: Torbjörn Edlund
Bilder: Peter Nordlöw, Core Rehab
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via Yodo News.
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!