Bokprat för bebisar!
21/2, 2009 kl. 21:55– Kaa-kaa säger hönan! Kuckelikuu säger tuppen!
Sex bebisar lyssnar uppmärksamt när barn- och ungdomsbibliotekarien Maria Nordenback läser ur pekboken Muuu, säger kon. Under fem tisdagar under våren har en grupp bebisar och deras mammor samlats på Ålidhemsbiblioteket för att vara med på babybokprat. Maria Nordenback har läst för barnen, visat bilder ur pekböcker, sjungit och ramsat. Idag är det sista gången för i vår.
Babybokprat är ett sätt att lära små bebisar att umgås lustfyllt med böcker. Metoden är utvecklad av Annette Kohkoinen, litteraturpedagog på Länsbiblioteket i Umeå. Babybokprat har blivit mer och mer populärt och finns numera inte bara i Umeå utan på många orter runtom i landet. Målet med babybokprat är just att väcka barnets nyfikenhet för böcker, men man vill också locka föräldrarna till biblioteket, så att de går dit tillsammans med barnen sedan.
Maria Rex har gått på babybokprat med sin dotter Allis som är åtta månader.
– Jag anmälde mig efter att ha läst om babybokprat på bibliotekets hemsida. Jag är själv språklärare och tycker förstås att språkutvecklingen är viktig. Allis verkar också tycka att det är roligt. Hon har blivit mer intresserad av att titta i böcker hemma.
Babybokprat passar alla bebisar, från fyra månader och uppåt. Men de bör inte ha börjat krypa, då finns det så mycket annat som lockar så det är svårt att sitta still och lyssna. Bokpratet räcker en halvtimme varje gång och i mitten är det en boktuggarpaus. Då får bebisarna titta själva i böcker eller gnaga på dem om de hellre vill det. Barnen är mest intresserade av böcker med färgglada bilder som har tjocka, tydliga konturer och skarpa kontraster. Bebisarna byter gärna böcker med varandra, och ibland blir det bråk om någon bok när två bebisar vill ha samma bok.
Tiden går fort när man har roligt och snart är det dags för den sista boken. Maria tar åter igen fram Muuu, säger kon. Jag ser att barnen känner igen boken. Några barn vinkar till boken, andra skrattar igenkännande. Det är fascinerande att se hur fokuserade barnen är, trots att de är så små. De sitter tysta och stilla, de tittar och lyssnar uppmärksamt. Man ser också hur roligt de tycker att det är - bebisarnas glädje går inte att ta miste på.
Efter bokpratet får de föräldrar som vill stanna och fika. Babybokprat är mest till för barnen, men det är också en social samvaro för föräldrarna. Eftersom det är samma föräldrar som kommer varje gång så lär de känna varandra. På köpet får de också bra boktips och får lära sig roliga lekar och ramsor. Idag är det sista gången för i vår, därför har man knytkalas. Mammorna har med sig kanelbullar, kakor och fruktsallad som de bjuder varandra på. Medan de fikar pratar de om barn, böcker och hur det är att vara föräldraledig. De är överens om att babybokprat har varit en rolig aktivitet.
– Babybokprat har varit jätteroligt. Man ser att bebisarna tycker att det är spännande, de lyssnar, tittar och hänger med när Maria läser för dem. Jag tror att babybokprat både är bra för språkutvecklingen och för att skapa läslust hos barnen. Vi brukar titta i böcker hemma också och läser godnattsaga för Leon på kvällarna, berättar Jasmine Michael som har deltagit med sonen Leon som är nio månader.
Denna artikel är publicerad på SeniorPressen via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!