Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. I över 50 år har han arbetat för att hjälpa hundar och han har skrivit över 30 böcker. Hans nya bok ”Allt om hundpsykologi – En ny vetenskap” släpps den 27 oktober och är förmodligen unik i världen. Den fyller ett stort behov: det har inte funnits någon lärobok i ämnet och som är anpassad både för vanliga hundägare och de som går utbildning inom ett hundyrke.

- Jag hoppas att man med hjälp av boken förstår att om man behandlar hunden som sin bästa vän, oavsett om den är väluppfostrad eller har problembeteende, så blir man belönad med en glad och harmonisk följeslagare, säger Anders Hallgren.

Hallgren var den första som redan på 1970-talet började analysera orsakerna bakom en hunds problembeteende i stället för att träna symtomen. Han fann att inga former av våld, varken fysiska eller psykiska, behövs i vår relation till hundar. Enligt modern etologi är sådana relationer dessutom onaturliga. På detta sätt kunde han inte bara hjälpa hundar med problembeteenden utan också skapa mjuka alternativ till den då etablerade hundträningen som var fokuserad på disciplin. Hallgrens banbrytande arbete åstadkom ett paradigmskifte i synen på hunden. Därför behandlar vi idag vår bästa vän med kärlek och respekt i stället för med bestämmande och ledarskap.

Boken följer utvecklingen av hundpsykologin som vetenskap och dess grundpelare: etologi, socialpsykologi, inlärningspsykologi och emotionspsykologi. Den visar hur man kartlägger orsaker bakom problembeteende, samt hur man åtgärdar dessa.

"Det är fantastiskt att Anders böcker och arbete under alla dessa år nu har sammanförts till en lärobok." Kerstin Malm, filosofie doktor i etologi.

"Vi tror att Anders Hallgrens kärleksbudskap är viktigt för alla som vill förstå sin hund och få en bra relation med den." Johanna Lind Bagge och Anders Bagge.

"Jag har stor respekt för Anders Hallgren. När hans första bok kom, Problemhund och hundproblem, var den viktig för den omsvängning som skedde inom hundvärlden. Så jag har själv upplevt den omsvängning i hundträningen som skedde, men som tog rätt lång tid." Hans Temrin, docent i etologi vid Stockholms universitet.

"Fallbeskrivningar och exempel gör boken lättillgänglig både för de som arbetar med hund och hundägare som kanske brottas med problem. Jag rekommenderar boken varmt till båda." Therese Lilliesköld, master i anthrozoology.

Bokrelease ”Allt om hundpsykologi – En ny vetenskap” torsdag den 27 oktober 2022 (Inbunden, 320 sidor, illustrerad).

AH BOOKS
www.ahbooks.se

WERECKI PROMOTION COMPANY
www.werecki.com

KONTAKT: Rickard Werecki pr@werecki.com