Vanliga tandproblem

Att upprätthålla en sund muntlig hälsa är avgörande för att undvika vanliga tillstånd som kan påverka dina tänder. Att tidigt identifiera och behandla dessa problem är centralt för att bibehålla friska tänder. För mer information och tips om hur du kan sköta om dina tänder, besök Tandkompaniet.

Karies

Karies är resultatet av bakterier som bryter ner socker i maten och skapar syror som i sin tur angriper tandytan. När dessa syror sänker pH-värdet i munnen och bryter ned emaljen, uppstår hål i tänderna. 

Fluortandkräm är en effektiv förebyggande åtgärd och om du upptäcker karies bör du boka tid med en tandläkare för behandling som kan inkludera fyllningar eller i värsta fall rotfyllning.

Parodontit (tandlossning)

Parodontit är en inflammation som vanligen orsakas av bakterier och resulterar i att tandköttet drar sig tillbaka och tänderna kan lossna. Regelbunden tandhygien och professionell rengöring hos tandläkare är viktigt för att förebygga sjukdomen. 

Symtom inkluderar ömmande och blödande tandkött och dålig andedräkt.

Erosion av emaljen

Erosion av emaljen kan orsakas av överkonsumtion av drycker med hög syrahalt som långsamt sliter på tandytan. 

För att förebygga erosion är det viktigt att begränsa intag av dessa drycker och skölja munnen med vatten efter att ha konsumerat sura livsmedel eller drycker.

Överkänslighet mot tänder

Överkänslighet i tänderna kan ge ilningar och obehag vid intag av varma eller kalla drycker och mat. Detta kan bero på avslöjade tandhalsar eller tunnare emalj. 

Använda tandkräm speciellt anpassad för känsliga tänder kan lindra symtomen och tänderna kan behöva behandlas hos tandläkaren för att reducera överkänsligheten.

Dålig andedräkt (halitosis)

Dålig andedräkt, eller halitosis, orsakas ofta av bakterier i munnen, matbitar som fastnar mellan tänderna eller stark mat som vitlök och lök. Regelbunden tandborstning, tandtråd och munskölj kan hjälpa till att hålla den dåliga andedräkten i schack. 

Att göra en undersökning hos tandläkaren säkerställer också att eventuella underliggande problem behandlas.

Förebyggande åtgärder för god munhälsa

Genom att följa dessa steg kan du aktivt bidra till att förbättra din egen munhälsa.

Daglig rutin för munhygien

Upprätta en daglig rutin där du borstar tänderna minst två gånger om dagen i två minuter, med fluortandkräm. Det är viktigt att även inkludera användning av mellanrumsborste eller tandtrådsbygel för att rengöra mellan tänderna där din tandborste inte når.

  • Morgon: Borsta direkt efter frukost.
  • Kväll: Borsta innan sängdags.

Kost för god munhälsa

För att främja en god munhälsa, var uppmärksam på din kost. Undvik frekvent konsumtion av söta och sura produkter mellan måltiderna, då detta kan öka risken för hål i tänderna.

  • Prioritera måltider med låg sockerkoncentration.
  • Välj vatten som törstsläckare.

Regelbundna tandkontroller och rengöring

Se till att schemalägga regelbundna besök hos tandläkaren för kontroll och rengöring, vilket kan hjälpa till att tidigt upptäcka och behandla problem.

  • Besök minst en gång om året, eller som rekommenderat av din tandläkare.

Ytterligare tips för god munhälsa

  • Sluta röka för att undvika negativ påverkan på din munhälsa.
  • Integrera användandet av fluorskölj för att ytterligare skydda dina tänder.
  • Drick vatten efter måltider för att neutralisera syror och minska matens inverkan på tänderna.