Idag har Madeleines liv skarpare färger. Hon lever mer intensivt och starkare. Gör vad hon drömt om och struntar i vad omgivningen tycker och tänker.

– På något sätt var cancerdiagnosen en gåva. Jag ser livet annorlunda nu och jag kan verkligen uppskatta att jag har fått allt jag drömt om. Jag har en underbar man och jag fick två barn. Vi bor i ett hus på landet och i somras gifte vi oss, säger Madeleine som också förvekligat drömmen om att börjat sjunga i ett rockband och måla tavlor.

Men om vi backar tillbaka till den dagen allt började. Det var den 1 oktober 2014. Madeleine var 34 år och hade dagen innan fått reda på att hon var gravid och var överlycklig.

Det visade sig att näsblodet och värken i käken Madeleine hade haft en period var cancer i spottkörteln och det innebar en omedelbar operation och att Madeleine inte kunna behålla barnet.

Operationen tog 13 timmar och räddade hennes liv, men cancern hade spridit sig i munnen. Kirurgerna fick fälla ner hennes tinning som ett skydd mellan mun och näsa.

– Jag mådde bra den hösten och förstod inte att det var så illa. Kirurgerna hade varit tvungna att ta bort hela käken och det blev svårt att äta. Jag kan fortfarande bara öppna munnen en och en halv centimeter, säger Madeleine.

OVANLIG CANCERFORM FÖR KVINNOR

Det är inte så vanligt att drabbas av cancer i mun och näsa. Oftast drabbar de män över 50 år som är rökare. Och spottkörtlarna, där Madeleines cancer satt, är belägna under käken, tungan och örat. Det är spottkörtlar som producerar saliv, och om vi får påssjuka är det spottkörtlarna som ömmar och blir svullna.

Efter operationen strålades Madeleine 35 gånger under en månad och det gjorde att mjukvävnader i ansiktet dog. Efter ett halvår hade skadorna läkt och Madeleine fick tandprotes för att kunna prata. Att äta har blivit ett problem. Dels för att hon inte kan öppna munnen tillräckligt mycket för att tugga bra, och dels för att hon tappat smaksinnet och matlusten. Därför har Madeleines haft en så kallad PEG inopererad i magen för att ta in näringen via den.

– Jag längtade efter en pizzabit men den smakade torr papperskartong. Pegen var räddningen eftersom jag snabbt tappade i vikt och de illaluktande näringsdryckerna stod jag till slut inte ut med.

Ganska snart efter operationen blev Madeleine gravid igen. Och denna gång kunde hon behålla barnet. I december 2015 föddes sonen Billy.

LIFE DRINKEN GJORDE SKILLNAD

Tröttheten efter operationen och behandlingen gjorde att Madeleine letade kosttillskott för att få i sig näring som kunde göra henne pigg.

– Jag körde mat i mixern för att kunna äta när pegen var borta, men så hittade jag Life Drinken, ett kosttillskott som hade en jättelång innehållsförteckning och som hade alla ämnen som kroppen behövde. Av det näringstillskottet fick jag tillbaka min energi.

Madeleine har i tio år levt med ovisshet om framtiden, men hon lever och mår efter omständigheterna så bra som det bara går. Hon har aldrig blivit friskförklarad.

Vid en rutinundersökning för några år sedan hittades metastaser i hennes lungor, och i förra hösten deltog Madeleine i en studie vid Karolinska sjukhuset med ett nytt läkemedel som heter amivantamab, men som efter några månader inte gav resultat på röntgen. 

Hennes kropp protesterade och nu finns ingen mer behandling att få, varken strålning eller cellgifter biter på cancern.

– Efter att jag fått tre påsar cellgifter gungade rummet till och jag fick någon form av allergisk reaktion av behandlingen och så tappade jag allt hår.

HAR FÅTT ALLT HON DRÖMT OM

Madeleine har lite svårt att andas på grund av att metastaserna trycker på lungorna. Hon har dessutom fått en tumör bakom ögat som irriterar.

Jobbet som hundfrisör har hon tagit paus ifrån eftersom hon har svårt med avståndsbedömningen. Istället delar hon med sig av sin historia på Instagram där hon har över 8500 följare.

– Jag får stor respons och har många som skriver till mig. Kan jag lyfta någon med min historia så kan jag se en mening med det jag går igenom. För mig handlar livet inte om pengar utan om det pengar inte kan köpa. Och det är att dela det med människor jag älskar – och det är sann rikedom och jag har fått allt det.

Men visst är ekonomin sämre nu när hon inte jobbar. Därför har Madeleine startat en insamling på GoFoundMe för att kunna köpa ekologisk mat och de kosttillskott hon behöver.

– Det kanske låter lite klyschigt, men ingen av oss vet ju hur framtiden kommer att bli. Allt kan hända och det kan ta slut när som helst.