– Jag som författare är född och uppvuxen i Gävle med omnejd, ”Simon – Hemligheternas mästare” är min tredje bok och början på en bokserie, berättar Malin Lindén. Jag själv har en autismdiagnos och är drabbad av psykisk ohälsa i form av ångest och depression. Som barn och ungdom ägnade jag väldigt mycket tid på biblioteket och läste allt som kom i min väg, i jakt på en bok jag kunde känna igen mig i. Jag hittade ingen sådan bok så nu skriver jag böckerna som jag saknade som liten.

– Psykisk ohälsa är väldigt vanligt, trots det är det många som lider i det tysta. Men jag tänker inte vara tyst, jag ska prata om psykisk ohälsa med hög och tydlig röst. För tystnad är som att kasta bensin på eld när det kommer till depression och ångest. Med den här boken vill jag berätta att det alltid finns hopp, det finns hjälp och det går att må bättre.

– Jag tror att den här boken kan vara bra att använda sig av när man pratar om jobbiga saker, den bjuder in till dialog mellan barn och vuxen och påvisar att det alltid är okej att dela med sig av en dålig hemlighet. I slutet av boken finns en lista med exempel på vad en dålig hemlighet kan vara och vem man kan vända sig till om man har en sådan hemlighet. Det känns både viktigt och självklart att dessa listor skulle finnas med, vi kan inte ta upp ett sånt här ämne utan att slänga ut livbojar och räddningsbåtar för att fånga upp barnen som på något vis hamnar i kläm på grund av dåliga hemligheter. Om boken kan vara till hjälp för ett barn, ett enda barn, då är det värt allt!

De fina illustrationerna i boken är gjorda av Emma Svalander, bosatt i Västerås. Emma har alltid varit kreativ. Under åren har hon provat på det mesta från att måla till att skulptera. Att rita har dock alltid funnits med. ”Simon – Hemligheternas mästare” är den åttonde barnboken som hon illustrerat.

Med vänliga hälsningar 
Malin Lindén
malinmaria.linden@gmail.com
0733655244

PS. Spana gärna in mina tidigare böcker "Anton och explosionerna" (2018) där vi följer Anton som har en autismdiagnos. 2019 släppte jag "Fantastiska ögonblick", en bok där jag själv illustrerat, fotograferat och blandat kloka ord med rolig fakta!  

Bildtext: Illustratören Emma Svalander och författaren Malin Lindén.
Foto: Andreas Svalander.