Lördagen den 5:e augusti var en dag som firades för flera anledningar, inte minst för att det var säsongens sista marknadslördag i den förtrollande Engelska parken. Längs med de välskötta stånden erbjöds allt från hantverk till lokalproducerade varor och besökarna hade möjlighet att fördjupa sig i brukets historia genom en digital rundtur i området och naturfotoutställningen på Kontoret avslutade sin visning denna dag. Även denna dag gick det att ge sig ut på en timmes båttur i den natursköna och orörda skärgården vilket var en nyhet för i år.

Det traditionsrika programmet, som fick extra skjuts av det underbara vädret, inkluderade en mängd aktiviteter som höll besökarna sysselsatta hela dagen lång. En av dakenss höjdpunkter var den karismatiske Kapten Mat, som imponerade med sina smakfulla burgare vid Axmar Gårdsbutik. Han grillade, flamberade och smashade sina beryktade hamburgare så att det verkligen rykte om hela tillställningen och gästerna verkade onekligen trivas då det blev både mätta och nöjda.
Arrangörerna Ulrike Steiner och Jan Stagemark som driver Axmar Bed and Breakfast och Gårdsbutiken var lyriska och uppskattade att få visa upp sin idylliska anläggning i det centrala bruket. Hela trädgården var fylld med gäster från när och fjärran som mumsade i sig de rejält tilltagna whiskyflamberade burgarna med allsköns tillbehör.

Dagen fortsatte i en välfylld takt, med bland annat en guidad kulturhistorisk rundvandring och möjligheten att utforska de öppna byggnaderna på Axmar bruk. Det är verkligen en pärla som lockar med sin historia och sitt natursköna läge. Evenemanget arrangerades av den engagerade Föreningen Hyttan, som inte bara bjöd in till denna minnesvärda dag utan även erbjuder ett brett utbud av aktiviteter under hela högsäsongen. Konst och hantverk på Bläckhornet, avkoppling under äppelträden på Axmar Brukscafé, och en smakupplevelse utöver det vanliga på Axmar Brygga Havskrog är bara några av de många möjligheterna.

För de äventyrslystna fanns det möjlighet att hyra kajaker, kanoter och SUP-brädor hos Axmar Kajak. De dagliga båtturerna erbjöd inte bara chansen att utforska den vackra skärgården utan även förhoppningen att möta skogens hemligheter i form av sälar och majestätiska havsörnar. För den som ville fördjupa sig i historien fanns det också möjlighet att besöka Hyttan och ta en titt i Järn-Britas koja, ett konstverk inspirerat av brukets spännande historia.

Sammanfattningsvis erbjöd Axmar bruksdag en dag fylld med solsken, glädje och spännande aktiviteter för besökare från när och fjärran. Det underbara vädret satte den perfekta stämningen för en minnesvärd dag, där skärgården och brukets historia visades upp från sin bästa sida. Föreningen Hyttan tillsammans med entreprenörerna lyckades återigen arrangera ett framgångsrikt evenemang som hyllade traditioner och erbjöd en unik möjlighet att utforska en pärla i den svenska skärgården.

Se filmen när Kapten mat smashar hamburgare https://www.youtube.com/watch?v=8bR-Qjg7B_k&t=21s

Om Axmar bruk
Axmar bruk är Gästriklands första och hittills enda kulturreservat. Det omfattar en välbevarad hytta, en vacker engelsk park och hamnområdet med utställningslokal och båthus. Axmar bruk ägs av den ideella föreningen Hyttan, som sköter reservatet på uppdrag av Länsstyrelsen Gävleborg.
Axmar Brygga Havskrog är inrymd i en gammal magasinsbyggnad vid hamnen. Den byggdes på 1870-talet av slaggsten från järnbruksdriften. Axmar Brukscafé finns i den gamla orangeribyggnaden och på bruket finns även Axmar Bruksbod med Bed & Breakfast.
Föreningen Hyttan tillsammans med ett antal offentliga aktörer samt entreprenörerna på orten arbetar aktivt med att utveckla Axmar bruk som besöksmål. Det bygger på vår orörda kultur- och naturmiljö.

Mer information om Axmar bruk https://www.axmarbruk.se