För sex år sedan beslutade Brynäs IF att göra en nysatsning på damverksamheten. Ett projekt som drivs på lång sikt där målet är att få en jämställd ishockey.

Det ska inte spela någon roll om man är flicka eller pojke när man vill spela ishockey. Brynäs IF vill att jämlika förhållanden och förutsättningar ska råda.

Då 2018 när jämställdhetsresan startade fanns inga flicklag. Idag finns det tre. Antalet flickspelare är idag 95 jämfört med 2018 då det bara fanns 13. 2020 fanns inga halvtidsproffs. Idag finns det 13.

Tidigare var de flesta damträningstiderna förlagda på sena kvällar. I dag kör damerna de flesta träningspassen på is under dagtid. Det är också avgörande för både prestation, återhämtning men också känslan av att alla behandlas lika oavsett kön.

VIKTIGT MED NÄRING FÖR BÄSTA PRESTATION

Brynäs IF skrev in sig i historieböckerna när klubben blev först i Sverige att anställa en kvinnlig sportchef – Erika Grahm. Hon har sedan 2018 varit lagkapten och damansvarig i SDHL-laget, och när Erika avslutade sitt uppdrag på isen fick hon ett större uppdrag genom ett delat huvudansvar för fem representationslag.

 – Det har hänt så otroligt mycket sedan resans start hur både vi och omvärlden ser på träning, hälsa och kost för damishockeyspelare. Går jag tillbaka till när jag själv började går det inte att jämföra. Idag har vi en systematik och progression i allt vi gör. Hur vi tränar, äter och sover, säger Erika Grahm och fortsätter:

– Därför är just delen med rätt kost och tillskott också en viktig komponent att ge våra spelare rätt förutsättningar. Här gör vi ingen skillnad på kön, självklart individanpassar vi all stegring och vi vill givetvis ha det bästa. Det som ger bäst effekt och där känner vi oss väldigt tillfreds just nu. 

Erika Grahm berättar att det första steget i jämställdhetsresan handlade om att föra elitverksamheten tillbaka till toppen, skapa förebilder för nästa generation och etablera hockeytrappan för rekryteringen av nya spelare.

För att lyckas behöver man se över alla bitar i livet. En idrottare på hög nivå behöver kunna träna mycket, och hårt. Det behövs rätt mat som ger fullgod näring. Om man förbiser en pusselbit når man inte effekten av den hårda träningen.

ISHOCKEYSPELARNA UTBILDAS I KOST- OCH NÄRINGSLÄRA

Men alla som tränar hårt vet att det inte alltid är så lätt att få i sig tillräckligt med näring. En elitidrottare kräver i många fall dubbelt så mycket mat som den som inte tränar.

Därför har man i Brynäs alla ishockeylag satsat lika hårt på att utbilda i kost och näring för att spelarna ska bli ännu bättre.

– Vi betonar vikten av att äta bra för att orka träna och var på topp under matcherna. Därför försöker vi påverka spelarnas kostvanor så mycket det bara går. Ett sätt är utbildningarna där vi kan förklara vad som händer i kroppen om man inte äter bra. Mat med lite näring gör att man inte presterar lika bra och i slutändan riskerar man upprepande förkylningar och att lättare drabbas av skador, säger Johan Holmström som har de övergripande ansvaret för fysträningen i Brynäs.

ETT STEG TILL MOT BÄTTRE RESULTAT

Johan Holmström menar att som lagidrottare tenderar man att välja det som smakar bra än det som är bra för kroppen. Tanken med utbildningarna är att man ska lära sig vilken mat som bidrar till hög prestation – och välja den.

Men hård träning kan ibland vara så utmattande att det till och med blir svårt att äta vilket medför både energibrist och näringsbrist. I Brynäs beslutade man sig för att ta ytterligare ett steg för att spelarna ska få maximalt ut av träningen.

– Vi har de senaste åren valt att komplettera kosten med tillskott. Vi valde Thornes produkter, och vi är nöjda med dem. Det är förstås svårt att avgöra vad kosttillskotten gör i kroppen, men spelarna är sällan eller aldrig sjuka och när någon tål mer mjölksyra, då finns en skillnad, säger Johan Holmström.

Spelarnas kostvanor skiljer sig en hel del från varandra. Har man inte familj är det lättare att slarva, och då fyller tillskotten en viktig funktion.

– Våra spelare tar ett baspaket, och sedan tar vissa specialtillskott beroende på individuella svagheter, avslutar Johan Holmström.

OM JÄMSTÄLLDHETSRESANS EFFEKTER

  1. Brynäs vill bli en förebild för jämställdhet. Det här är några effekter av jämställdhetsresan:
  2. 2018 fanns inga professionella damer. Idag har klubben 13 halvprofessionella.
  3. Idag får damerna träna sina flesta pass under dagtid jämfört med tidigare då de deras tider lades sena kvällar.
  4. Antalet flicklag i Brynäs IF sedan 2018 är idag tre lag mot inga vid start.
  5. Antalet flickspelare i Brynäs har ökat från 13 till 95 från 2020 till idag.

OM CERTIFIERADE PRODUKTER

Tillskotten som Brynäs använder har ett certifierat sortimentet för elitidrottare via NSF Certified for Sports som är säkra för de som står under dopingkontroll. NSF är en internationell organisation som är specialiserad på kontroll av kvalitet. Merparten av sportligorna och idrottsförbunden i USA använder produkterna, bland andra spelare i NHL.

Reportaget om Brynäs satsning är publicerad i samarbete med onlinetidningen Mandarin Media för ett friskare Sverige