Motiveringen lyder: Den ideella föreningen Centrum för Näringslivshistoria arbetar med att främja näringslivet genom att bevara, berätta och forska i dess historia. Institutionen har blivit världens största historiska näringslivsarkiv. Som chef sedan många år har Alexander Husebye framgångsrikt utvecklat verksamheten och etablerat ett fruktbart samarbete mellan näringsliv och forskarsamhälle. Genom detta riktas blicken mot ett rikt och viktigt kulturarv, som nyttjas även för att främja dagens företagsamhet.

– Det är glädjande och helt i enlighet med Kungl. Patriotiska Sällskapets syften att få uppmärksamma ett område, där kulturarvet inte bara bevaras utan även utnyttjas på ett fruktbart sätt, säger Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförande Erik Norberg, förutvarande riksarkivarie.

Kulturarvsmedaljens syfte är att premiera och lyfta fram betydelsen av de många oegennyttiga och engagerade arbetsinsatser som enskilda, föreningar, företag, församlingar och organisationer gör i syfte att bevara, utveckla och tillgängliggöra det svenska kulturarvet.

– De svenska företagens historia är en bärande del av det svenska kulturarvet. Kulturarvsmedaljen tar jag stolt emot som en bekräftelse på att det vi gör dagligdags på Centrum för Näringslivshistoria, när vi bevarar och berättar företagandets historia, har ett större värde, säger kulturarvsmedaljören Alexander Husebye.

Bildtext: Alexander Husebye tilldelas Kulturarvsmedaljen för den utomordentliga insatsen som vd för Centrum för Näringslivshistoria sedan 1997.

Om Centrum för Näringslivshistoria
Centrum för Näringslivshistoria tar hand om företagsarkiv och hjälper företag använda sin historia som hävstång för framtida utveckling samt lyfter företagandets betydelse för Sveriges tillväxt i största allmänhet. http://www.naringslivshistoria.se

Tidigare mottagare av Kulturarvsmedaljen
Carl-Gustaf von Ehrenheim, Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson, Anders Wall, Barbro Osher, Kjerstin Häggbom Dellert.

För ytterligare information
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kjell Blückert, Ständig sekreterare, kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se, 070-278 76 62

Centrum för Näringslivshistoria
Anders Sjöman, Kommunikationschef, anders.sjoman@naringslivshistoria.se, 070-717 60 78




Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772.

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet.

För mer information: http://www.kungligapatriotiskasallskapet.se

Kungl. Patriotiska Sällskapet, ERIKSBERGSGATAN 12 A BV, Stockholm, Stockholm 11430, Sverige

Artikeln publicerad av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån. Vill ni ha era nyheter formulerade, publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er till http://www.presstjanst.se i samarbete med http://www.svenskpress.se